Аторвастатин-Тева 10 мг №30 таблетки — Инструкция по применению

Склад і форма випуску

Купитикраплі оральні 5 мг/мл флакон з крапельницею 20 мл, №  1

Левоцетиризину дигідрохлорид 5 мг/мл

Допоміжні речовини: гліцерин 85%, пропіленгліколь, натрію сахарин, натрію ацетат тригідрат, метилпарагідроксибензоат (е 218), пропілпарагидроксібензоат (е 216), кислота оцтова льодяна, вода очищена.

№ UA/9862/02/01 з 10.07.2014 до 10.07.2019Без рецептуB

Купититаблетки, вкриті плівковою оболонкою 5 мг блістер, №  7, №  14

Левоцетиризину дигідрохлорид 5 мг

№ UA/9862/01/01 з 10.07.2014 до 10.07.2019Без рецептуB

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Левоцетиризин, (R)-енантіомер цетиризину, є ефективним та селективним антагоністом H1-рецепторів.

Дослідження зв’язування показали, що левоцетиризин має високу спорідненість до людських H1-рецепторів. Афінність левоцетиризину вдвічі більша, ніж у цетиризину (Ki = 6,3 нмоль/л). Левоцетиризин дисоціює з H1-рецепторами з Т½ 115 ± 38 хв. Фармакодинамічні дослідження у здорових добровольців показали, що левоцетиризин має аналогічний ефект з цетиризином як на поверхні шкіри, так і в порожнині носу.

Фармакодинамічна активність левоцетиризину була досліджена в рандомізованих контрольованих дослідженнях. У порівняльному дослідженні ефектів левоцетиризину 5 мг, дезлоратадину 5 мг та плацебо на гістамін-індуковану еритему, терапія левоцетиризином призвела до значного зменшення еритеми в порівнянні з плацебо та дезлоратадином. Це відбувалося протягом перших 12 год лікування, а ефект зберігався протягом 24 год.

Фармакокінетика левоцетиризину є лінійною та незалежною від дози і часу.

Поглинання. Левоцетиризин швидко і широко абсорбується після перорального введення. Cmax в плазмі кровы досягають 0,9 год після прийому. Стаціонарне стан досягається через 2 дні. Cmaxпісля однократноъ дози 5 мг або після добової дози 5 мг 1 раз на добу становлять 270 нг/мл та 308 нг/мл. Ступінь поглинання не залежить від дози і не змінюється з одночасним прийомом їжі, але Cmax в плазмі кровы знижується та досягається із затримкою.

Розподіл. Немає даних про розподіл левоцетиризину в тканинах людини, а також даних про проникнення через ГЕБ. Левоцетиризин на 90% зв’язуэться з білками плазми кровы. Розподіл левоцетиризину обмежений, а обсяг розподілу становить 0,4 л/кг.

Біотрансформації. У людини

Виведення. Т½ плазми у дорослих становить 7,9±1,9 год. Середній загальний кліренс становить 0,63 мл/хв/кг. Основним шляхом елімінації левоцетиризину та його метаболітів є екскреція нирок, в середньому 85,4% від прийнятої дози. З калом виводиться лише 12,9% дози. Левоцетиризин виводиться як клубочковою фільтрацією, так і активною канальцевою секрецією.

Показання

  • для усунення носових та очних симптомів при сезонному та цілорічному алергічному риніті;
  • для полегшення симптомів кропив’янки.

Застосування

Алерзін, таблетки.

Дорослим та дітям у віці старше 6 років — по 5 мг 1 раз на добу.

Алерзін, краплі оральні.

Призначають дорослим та дітям у віці старше 6 міс.

Рекомендовані дози:

  • діти у віці 6-12 міс: по 1,25 мг (5 крапель) 1 раз на добу;
  • діти у віці від 1 року до 2 років: по 2,5 мг (10 крапель) 2 рази на добу;
  • діти у віці 2-6 років: по 2,5 мг (10 крапель) 2 рази на добу;
  • діти у віці 6-12 років: по 5 мг (20 крапель) 1 раз на добу;
  • діти у віці старше 12 років та дорослі: по 5 мг (20 крапель) 1 раз на добу.

Протипоказання

  • підвищена чутливість до активної речовини та інших компонентів препарату;
  • пацієнти з важким порушенням функції нирок з кліренсом креатиніну

Побочна дія

реакції підвищеної чутливості, включаючи анафілаксію, збільшення апетиту, агресія, збудження, галюцинації, депресія, безсоння, суїцидальні думки, судоми, парестезії, запаморочення, непритомність, тремор, розлад смаку, головний біль, погіршення зору, окулогія, серцебиття, тахікардія, задишка, нудота, блювота, діарея, гепатит, дизурія, затримка сечі, ангіоневротичний набряк, свербіж, висип, кропив’янка, міалгія, артралгія, набряк, збільшення ваги, аномальні тести на функцію печінки.

Слід зазначити, що після припинення застосування левоцетиризину може спостерігається пруритус.

Особливості застосування

призначену дозу не слід перевищувати. У терапевтичних дозах не спостерігалося клінічно значущих взаємодій з алкоголем (при рівні алкогольної крові 0,5 г/л). Тим не менш, слід приділяти обережність при прийомі з алкоголем. Необхідно дотримуватися обережності у пацієнтів з факторами ризику затримки сечі (наприклад, травми спинного мозку, гіперплазія передміхурової залози), оскільки ризик затримки сечі левоцетиризином може бути підвищений. У пацієнтів з епілепсією та пацієнтам з ризиком спазму левоцетиризин може збільшити частоту виникнення судом.

Після припинення прийому левоцетиризину може виникнути свербіж, навіть незважаючи на відсутність цих симптомів до початку лікування. Симптоми можуть зникати спонтанно. У деяких випадках симптоми можуть бути дуже інтенсивними і вимагати повторного початку лікування. Після відновлення лікування симптоми повинні зникнути.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

через фармакокінетику, фармакодинаміку та профіль переносимості цетиризину не очікується взаємодії з цим антигістамінним засобом. Фактично, у дослідженнях взаємодії з лікарськими засобами, особливо з псевдоефедрином або теофіліном (400 мг/добу), не повідомлялося про фармакодинамічні або значні фармакокінетичні взаємодії.

Рівень абсорбції левоцетиризину не зменшується при вживанні їжі, хоча швидкість абсорбції знижується.

Передозування

симптоми, які спостерігаються після передозування левоцетиризином, зазвичай пов’язані з ефектами ЦНС або ефектами, які можуть вказувати на антихолінергічну дію. Після прийому дози в 5 разів більше від рекомендованої добової дози повідомлялося про слідуючі побічні ефекти: сплутаність свідомості, діарея, запаморочення, втома, головний біль, нездужання, мідриаз, свербіж, неспокій, седація, сонливість, ступор, тахікардія, тремор та затримка сечі.

Лікування. Не існує відомого специфічного антидоту для левоцетиризину. Передозування рекомендується як симптоматичне або підтримуюче. Якщо після початку передозування пройшло небагато часу, то може бути розглянуто промивання шлунка. Левоцетиризин не ефективно видаляється діалізом.

Умови зберігання

при температурі не вище 25 °C.