Цереброкурин 2 мл N10 раствор — Инструкция по применению

І Н С Т Р У К Ц І Я

для медичного застосування препарату

   ЦЕРЕБРОКУРИН

(CEREBROCURIN)

Склад:

діюча  речовина: 1 мл розчину містить 2 мг Цереброкурину (активних нейропептидів, отриманих із мозку ембріонів великої рогатої худоби);

допоміжні речовини: натрію хлорид, вода для ін’єкцій, хінозол.

Лікарська форма. Розчин для ін’єкцій.

Фармакотерапевтична група. Психостимулюючі та ноотропні засоби.

Код АТС N06В Х.

Клінічні характеристики.

Показання.

Захворювання, які характеризуються порушеннями функції центральної нервової системи, зокрема різні форми нейроциркуляторної дистонії, хронічні ішемічні дисциркуляторні та післятравматичні енцефалопатії, залишкові явища гострого порушення  мозкового кровообігу.

Як допоміжний засіб – після перенесених нейрохірургічних реконструктивних операцій на магістральних судинах голови, при хворобі Альцгеймера, синдромі Бінсвангера (ішемічний перивентрикулярний аріолізм), при синдромі хронічної втоми та віковому слабоумстві судинного ґенезу; деменції змішаних форм, інтелектуальних динамічних порушеннях, психоорганічному синдромі з інтелектуальною недостатністю; наслідках енцефаліту; хворобі Дауна, синдромах Ретта та Мартіна-Белла.

В офтальмологічній практиці – синільна макулодистрофія (суха та волога форми), висока ускладнена короткозорість, стани після відшарування сітківки, часткова атрофія зорового нерва, посттравматична макулодистрофія, центральна серозна хоріоретинопатія, непроліферативна діабетична ретинопатія без вираженого набряку макулярної ділянки, глаукома з компенсованим внутрішньоочним тиском.

У педіатричній практиці – при затримці психічного розвитку та мовлення, вродженій алалії та дислексії, наслідках інсульту з афазією, церебральному паралічі з психомовною затримкою (нетяжкого ступеня), апалічному (декортикаційному) синдромі – у підгострому періоді та при його наслідках без частих епілептичних нападів, наслідках енцефаліту або черепно-мозкової травми з розладами інтелектуальних функцій та стійких цефалгіях, млявих паралічах. У неонатальному періоді – при помірній та тяжкій асфіксії, наслідках тяжкої хронічної гіпоксії.

Протипоказання. 

  • Підвищена індивідуальна чутливість до компонентів препарату, 
  • вагітність, 
  • період годування груддю.

Спосіб застосування та дози. Цереброкурин® вводити внутрішньом’язово.

Дорослим застосовувати по 2 мл щоденно. Мінімальний курс лікування – 10 ін’єкцій (20 мл). Хворі з тяжкими органічними ураженнями головного мозку, хворобою Альцгеймера потребують більш тривалого  лікування; курс може бути збільшений до 40 ін’єкцій, повторні курси рекомендується проводити 2-3 рази на рік.

У педіатричній практиці застосовувати з перших днів життя і до 6-місячного віку – по 0,5 мл через день, на курс лікування – 3-5 ін’єкцій; віком від 6 місяців до 1 року – по 0,5 мл через день, на курс лікування 10 ін’єкцій; дітям віком 1-3 роки – по 1-2 мл через день, курс – 10 ін’єкцій (в умовах стаціонару); 3 роки і старше – 2 мл через день, 10-20 ін’єкцій. Доцільні повторні курси (2-4) через 1-3 місяці.

В офтальмологічній практиці Цереброкурин® вводити внутрішньом’язово: по 2 мл щоденно або перші п’ять ін’єкцій внутрішньом’язово, потім 1 мл перибульбарно, 1 мл внутрішньом’язово. Ін’єкції здійснювати щоденно, без перерви. Мінімальний курс лікування – 10 ін’єкцій (20 мл).

Побічні реакції. Можлива індивідуальна чутливість до компонентів препарату. При застосуванні лікарського засобу при лікуванні дитячого церебрального паралічу із симптоматичною епілепсією можуть очікуватися такі побічні реакції, як почастішання приступів, головний біль, надмірна збудженість.

Передозування. Випадки передозування препарату не спостерігались.

Застосування у період вагітності або годування груддю. 

Цереброкурин® не рекомендується застосовувати жінкам у період вагітності та годування груддю

Діти. У педіатричній практиці застосовувати з перших днів життя.

Особливості застосування. Призначати з обережністю при схильності до алергії. Пацієнтам з епілептичним статусом та нападами застосовувати Цереброкурин® бажано під наглядом лікаря.

Дітям не рекомендується застосовувати Цереброкурин® на ніч.

У педіатричній практиці новонародженим та дітям віком до 3 років лікування препаратом слід проводити в умовах стаціонару.

У період  лікування препаратом не слід вживати алкоголь.

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або роботі з іншими механізмами. Клінічні випробування не виявили впливу Цереброкурину® на здатність керувати автотранспортом та працювати з іншими механізмами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій. Будь-якої взаємодії не спостерігалося.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка.

Пептидний модулятор Цереброкурин® виявляє позитивний вплив на вищу нервову діяльність, в основі якого лежить активація енергопродукуючої та білоксинтезуючої функції нервових клітин, підвищення активності синаптичного апарату нейронів.

Цереброкурин® сприяє збільшенню діаметра мітохондрій, збільшенню їх площі в одиниці об’єму та відновленню мієлінових оболонок у нейроцитах мозку, мозаїчне руйнування яких відбувається при гіпоксичному ураженні нейроцитів. Препарат чинить виражену ноотропну та вазоактивну дію, виявляє регулюючий вплив на біоелектричну активність мозку.

Цереброкурин® покращує артеріальний та венозний церебральний кровообіг. Ноотропна, гіполіпідемічна, гепатопротекторна, анаболічна дія сприяє реституції порушених функцій центральної нервової системи, обумовлених як функціональним, так і органічним ураженням головного мозку, нормалізації емоційно-мнестичних функцій, розширює діапазон адаптаційно-пристосовних реакцій, що сприяє успішній фізичній, психічній та соціальній реабілітації хворих із нервовими та психічними захворюваннями.

При спадководетермінованих і генетично обумовлених захворюваннях Цереброкурин® чинить стабілізуючий ноотропний ефект.

Фармакокінетика. 

Вивчення фармакокінетики неможливе, оскільки активні нейропептиди, які входять до складу препарату, присутні в організмі у вигляді високомолекулярних білків-попередників, біосинтез яких відбувається у постнатальний період.

 

Фармацевтичні характеристики.

Основні фізико-хімічні властивості: прозора рідина світло-жовтого кольору.

Несумісність. Не виявлена.

Термін придатності.  2 роки.

Умови зберігання. Зберігати в оригінальній упаковці, при температурі від +4 оС до +10 оС,  у недоступному для дітей місці. Не заморожувати!

Упаковка. По 0,5 мл в ампулах № 5;

по 2 мл в ампулах № 10 у картонній упаковці з полімерною чарунковою вкладкою.

Категорія відпуску. За рецептом.

Виробник. ТОВ «НІР».