Танакан 40 мг №90 таблетки — Инструкция по применению

Інструкція

ТАНАКАН


(TANAKAN
)

Склад лікарського засобу:

діюча речовина: 1 таблетка  містить Гінкго білоба сухий екстракт (EGb 761) 40 мг;

допоміжні речовини: лактози моногідрат, целюлоза мікрокристалічна, крохмаль кукурудзяний, кремнію діоксид безводний, тальк, магнію стеарат;

оболонка: макрогол 400, макрогол 6000, метилгідроксипропілцелюлоза, титану діоксид (E 171), заліза оксид червоний (E 172).

Лікарська форма. Таблетки, вкриті оболонкою.

Круглі двоопуклі таблетки, вкриті оболонкою темно-червоного кольору, на зламі ядро має світло-коричневий колір та специфічний запах.

Назва і місцезнаходження виробника.

БОФУР ІПСЕН ІНДУСТРІ/BEAUFOUR IPSEN INDUSTRIE

28100 Дрьо, Франція/28100 Dreux, France.

Фармакотерапевтична група. Засоби, що застосовуються при деменції.

Код АТС N06D X02.

Препарат рослинного походження, нормалізує обмін речовин у клітинах, реологічні властивості крові і мікроциркуляцію. Покращує мозковий кровообіг і забезпечення мозку киснем і глюкозою, запобігає агрегації еритроцитів, гальмує фактор активації тромбоцитів. Виявляє дозозалежний регулюючий вплив на судинну систему, стимулює вироблення ендотелійзалежного послаблювального фактора (оксид азоту–NO), розширює дрібні артерії, підвищує тонус вен, тим самим регулює кровонаповнення судин. Зменшує проникність судинної стінки (протинабряковий ефект як на рівні головного мозку, так і на периферії). Має антитромботичну дію (за рахунок стабілізації мембран тромбоцитів і еритроцитів, впливу на синтез простагландинів, зниження дії біологічно активних речовин і тромбоцитоактивуючого фактора). Запобігає утворенню вільних радикалів і перекисному окисленню ліпідів клітинних мембран. Нормалізує вивільнення, повторне поглинання і катаболізм нейромедіаторів (норепінефрину, дофаміну, ацетилхоліну) та їх здатність сполучатися з рецепторами. Має антигіпоксичну дію, покращує обмін речовин в органах і тканинах, сприяє накопиченню в клітинах макроергів, підвищенню утилізації кисню і глюкози, нормалізації медіаторних процесів у центральній нервовій системі.

Діюча речовина-гінкго дволопатевого екстракт сухий стандартизований (EGb 761): 24 % гетерозидів та 6 % гінкголідів-білобалідів (гінкголід А, В і білобалід С).

У ході досліджень за участю добровольців були вивчені тільки фармакокінетичні параметри терпенових фракцій. При застосуванні внутрішньо біодоступність гінкголідів А, В і білобаліду С становить 80-90 %. Максимальна концентрація досягається через 1-2 години після прийму препарату. Періоди напіввиведення становлять приблизно 4 години (білобалід, гінкголід А) та 10 годин (гінкголід В).

Ці субстанції в організмі не розпадаються, практично повністю виводяться з сечею, незначна кількість виводиться з калом.

Показання для застосування.

-Симптоматичне лікування когнітивних розладів у пацієнтів літнього віку, за винятком пацієнтів із підтвердженою деменцією, хворобою Паркінсона, когнітивними розладами ятрогенного походження або такими, що виникли внаслідок ускладнення депресії, судинних порушень, порушень обміну речовин.

-Супутнє лікування вертиго вестибулярного походження разом із вестибулярною реабілітацією.

-Симптоматичне лікування дзвону у вухах.

Протипоказання. Підвищена чутливість до препарату.

Належні заходи безпеки при застосуванні. Перші ознаки поліпшення  стану виникають через 1 місяць від початку лікування.

Оскільки цей лікарський засіб містить лактозу, він протипоказаний пацієнтам із вродженою галактоземією, синдромом мальабсорбції  глюкози  або галактози або дефіцитом лактази.

Особливі застереження.

Застосування у період вагітності або годування груддю. 

У зв’язку з відсутністю клінічних даних препарат не рекомендується застосовувати під час вагітності та годування груддю.

Здатність впливати на швидкість реакцій при керуванні автотранспортом або роботі з іншими механізмами. Під час лікування необхідно дотримуватися обережності при керуванні автотранспортом  і інших потенційно небезпечних видах діяльності, що потребують підвищеної  концентрації уваги та швидкості психомоторних реакцій.

Діти. Немає достатнього досвіду щодо застосування препарату для лікування дітей.

Спосіб застосування та дози. Призначають по 1 таблетці 3 рази на добу під час їди. Запивати ½ склянки води. Середня тривалість курсу лікування–3 місяці.

Передозування. Інформації щодо передозування препарату немає.

Побічні ефекти. Зрідка спостерігаються такі реакції:

–з боку травної системи: диспептичні явища, нудота, блювання;

–з боку нервової системи: головний біль, запаморочення;

–алергічні реакції шкіри: почервоніння, набряк, свербіж, висипання.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій. Не описано.

Термін придатності. 36 місяців.

Умови зберігання. Зберігати у недоступному для дітей місці при температурі не вище 25 °С.

Упаковка. 1 таблетка містить: Гінкго білоба сухий екстракт (EGb 761) 40 мг

Категорія відпуску. Без рецепта.