Лаферон-ФармБиотек 1 млн МЕ N1 лиофилизат — Инструкция по применению

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування лікарського засобу


Лаферон-ФармБіотек
®

(Laferon-PharmBiotek
®)


 

Склад:

діюча речовина: інтерферон альфа-2b рекомбінантний людини, активність у кожному флаконі 1 млн, 3 млн, 5 млн, 6 млн, 9 млн, 18 млн МО;

допоміжні речовини: натрію хлорид, декстран 70, калію дигідрофосфат, натрію гідрофосфат безводний.

Лікарська форма. Ліофілізат для розчину для ін’єкцій.

Основні фізико-хімічні властивості: ліофілізований порошок або пориста маса білого кольору, гігроскопічний.

 

Фармакотерапевтична група.

Імуностимулятори. Інтерферон альфа-2b. Код АТХ L03A B05.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка.

Інтерферон альфа-2b рекомбінантний людини – високоочищений розчинний у воді білок із молекулярною масою 19300 дальтон.

Лаферон-ФармБіотек®, як і природний лейкоцитарний інтерферон, має три основні види біологічної активності: імуномодулюючу, антивірусну та протипухлинну.

Механізм дії Лаферону-ФармБіотек® заснований на тому, що інтерферон, зв’язуючись з відповідними рецепторами клітин організму,  індукує  комплекс внутрішньоклітинних механізмів, що призводить до появи ферментів, які запобігають реплікації вірусів, збільшують фагоцитарну активність макрофагів, специфічну  цитотоксичність лімфоцитів до клітин-мішенів, інгібують проліферацію метастазуючих клітин.

Фармакокінетика.

Дані відсутні.

Клінічні характеристики.

Показання.

Лаферон-ФармБіотек® застосовують у комплексній терапії  при:

– гострому і хронічному вірусному гепатиті В (середньотяжкі і тяжкі форми);

– хронічному гепатиті С;

– гострих вірусних, бактеріальних і змішаних інфекціях (у тому числі при гострій респіраторній вірусній інфекції у дітей, у тому числі у новонароджених, гострому  діарейному  синдромі у новонароджених, гострих кишкових інфекціях у дітей раннього віку з явищами гіпокоагуляцїі);

– гострих і хронічних септичних захворюваннях вірусної і бактеріальної природи, включаючи дисиміновані форми гострого і хроніосепсису;

– герпетичних інфекціях різної локалізації: оперізувальний лишай, множинні шкірні герпетичні висипання; генітальна герпетична інфекція; герпетичні кератокон’юнктивіти і  кератоувеїти, гострий герпетичний стоматит у дітей;

– хронічному урогенітальному хламідіозі;

– ураженнях нервової системи з моно- та полірадикулярними больовими синдромами;

– розсіяному склерозі;

– папіломатозі гортані;

– меланомі шкіри і ока; раці нирки, сечового міхура, яєчника, молочної залози; саркомі Капоші, мієломній хворобі; хронічній мієлоїдній лейкемії, волосатоклітинній лейкемії, неходжкінських злоякісних лімфомах, базальноклітинній карциномі; Т-клітинній лімфомі шкіри (грибоподібному мікозі).

Протипоказання.

–                    Підвищена чутливість до інтерферону альфа-2b або до інших компонентів препарату;

–                    тяжкі захворювання серцево-судинної системи (у т. ч. серцева недостатність у стадії декомпенсації, нещодавно перенесений інфаркт міокарда, тяжка аритмія);

–                    тяжка дисфункція нирок або печінки;

–                    епілепсія та / або порушення функції ЦНС (у т. ч. функціональні);

–                    хронічний гепатит з декомпенсованим цирозом печінки;

–                    хронічний гепатит у пацієнтів, які проходять або нещодавно пройшли курс лікування імуносупресивними препаратами, крім короткого курсу кортикостероїдної терапії;

–                    аутоімунний гепатит або аутоімунне захворювання в анамнезі;

–                    наявність у пацієнта дисфункції щитовидної залози;

–                    наявність тяжких вісцеральних порушень у пацієнтів із саркомою Капоші;

–                    псоріаз;

–                    період вагітності (загроза зриву).

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій.

Оскільки інтерферон альфа змінює клітинний метаболізм, існує потенціальна можливість модифікації дії інших лікарських засобів. Може змінювати окислювальні метаболічні процеси, це потрібно враховувати при одночасному призначенні ліків, які метаболізуються даним шляхом (циметидин, фенітоїн, варфарин, теофілін, амінофілін, діазепам, пропранолол). Концентрацію теофіліну в сироватці крові необхідно контролювати та при необхідності коригувати режим дозування.

З обережністю слід застосувати препарат одночасно з опіоїдними лікарськими засобами, аналгетиками, снодійними та седативними (потенційно спричиняють мієлосупресивний ефект).

При застосуванні препарату в комбінації з хіміотерапевтичними препаратами (цитарабін, доксорубіцин, тенипозид, циклофосфамід) підвищується ризик розвитку загрозливих для життя токсичних ефектів (їх тяжкості та тривалості).

Синергізм побічних ефектів (відносно кількості лейкоцитів) описаний при спільному призначенні інтерферону альфа і зидовудину. У пацієнтів, які отримали ці препарати одночасно, частота розвитку нейтропенії була вище, ніж у тих, що лікувалися тільки зидовудином.

Особливості застосування.

Лаферон-ФармБіотек® слід застосовувати під наглядом лікаря. Пацієнтів слід проінформувати про переваги даної терапії та можливі побічні реакції.

Якщо побічна дія не слабшає або посилюється, дозу препарату знижують до 50 % або лікування припиняють. Залежно від індивідуальної чутливості та призначеної дози препарату у пацієнтів може спостерігатися уповільнена швидкість психомоторних реакцій – сонливість, слабкість, підвищена втомлюваність.

При лікуванні препаратом вживання алкоголю має бути виключено.

Перед призначенням препарату на тривалий час у дозах 3 млн МО та вище рекомендовано дослідження функції щитовидної залози. Препарат можна починати застосовувати за умови, що рівень тиреотропного гормону (ТТГ) знаходиться у межах норми. Якщо виявлено зміни рівню ТТГ, слід провести відповідну терапію та починати лікування Лафероном-ФармБіотек® за умови, що вміст ТТГ вдається підтримувати на нормальному рівні. У процесі лікування також доцільно контролювати рівень ТТГ.

Після припинення терапії функція щитовидної залози, яка порушена в результаті введення препарату, не відновлюється.