Аскорутин №50 таблетки — АО «Киевский витаминный завод» — Инструкция по применению

ІНСТРУКЦІЯ


для медичного застосування препарату


АСКОРУТИН

Склад лікарського засобу:

діючі речовини: кислота аскорбінова, рутин;

1 таблетка містить кислоти аскорбінової (вітаміну С) — 50 мг, рутину – 50 мг;

допоміжні речовини:  цукор, крохмаль картопляний, кальцію стеарат, тальк.

Лікарська форма. Таблетки.

Таблетки круглої форми з плоскою поверхнею зі скошеними краями і рискою, світлого зеленувато-жовтого кольору з вкрапленнями.

Назва і місцезнаходження виробника.

ПАТ «Київський вітамінний завод».

04073, Україна, м. Київ, вул. Копилівська, 38.

Фармакотерапевтична група. Капіляростабілізуючі засоби. Рутозид, комбінації.

Код АТС С05С А51.

Комбінований лікарський засіб, дія якого зумовлена ефектами компонентів, що входять до його складу.

Рутин у поєднанні з аскорбіновою кислотою знижує проникність та ламкість капілярів (у тому числі за рахунок пригнічення активності гіалуронідази), зміцнює судинну стінку, зменшує агрегацію тромбоцитів, має протизапальний ефект, антиоксидантні властивості, бере участь в окисно-відновних процесах.

Крім того, рутину властиві такі ефекти як зменшення ексудації рідкої частини плазми та діапедезу клітин крові через судинну стінку; жовчогінний та легкий антигіпертензивний ефекти.

У хворих на хронічну венозну недостатність рутин призводить до зменшення набрякання і больового синдрому, трофічних порушень, зменшення або зникнення парестезій та судом.

Аскорбінова кислота залучається до багатьох процесів та реакцій: ліпідного метаболізму, синтезу колагену та інших білків сполучної тканини, метаболізму ароматичних амінокислот, реакції перетворення фолієвої кислоти у фолінову, метаболізму тирозину. Нейтралізація вільних радикалів аскорбіновою кислотою у поєднанні зі зменшенням проникності капілярів та підвищенням її абсорбції за допомогою рутину є особливо корисною для профілактики та лікування вірусних інфекцій.

Показання для застосування.

  • Дефіцит рутину та аскорбінової кислоти.
  • У складі комплексної терапії захворювань, що супроводжуються підвищенням проникності судин.
  • Профілактика застудних захворювань та зменшення симптомів грипу.
  • Для підвищення імунітету.

Протипоказання.

Підвищена чутливість до компонентів препарату, підвищене згортання крові, гіпокаліємія, гіперкальціємія, оксалатурія, схильність до тромбозів, тромбофлебіти, подагра, сечокам’яна хвороба з утворенням уратних каменів (при застосуванні у високих дозах), цистинурія, цукровий діабет, тяжкі захворювання нирок, непереносимість фруктози.

Належні заходи безпеки при застосуванні.

Лікування у великих дозах не проводять у хворих зі схильністю до рецидивуючої сечокам’яної хвороби. При застосуванні у великих дозах необхідний контроль функції нирок та артеріального тиску, а також функції підшлункової залози.

Всмоктування препарату може порушуватися при кишкових дискінезіях, ентеритах та ахілії.

Кислота аскорбінова може впливати на результати лабораторних досліджень при визначенні вмісту у крові білірубіну, активності трансаміназ, лактатдегідрогенази тощо.

Особливі застереження.

Застосування у період вагітності або годування груддю.

Через вміст у препараті рутину його не слід застосовувати у І триместрі вагітності.

Вагітним та жінкам у період годування груддю перед застосуванням препарату слід звернутися до лікаря. Рекомендована доза аскорбінової кислоти у період вагітності становить 60-80 мг на добу. Призначення надмірних доз аскорбінової кислоти у період вагітності може призвести до симптомів її дефіциту у новонароджених.

У ІІ та ІІІ триместрах вагітності або у період годування груддю препарат застосовують за рекомендацією лікаря, враховуючи співвідношення користь-ризик. Необхідно ретельно дотримуватися рекомендованих доз і тривалості лікування та не перевищувати їх.

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або роботі з іншими механізмами.

Даних щодо здатності препарату впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або роботі з іншими механізмами немає.

Діти. Препарат застосовують дітям віком старше 3 років.

Спосіб застосування та дози.

Препарат застосовують внутрішньо, після їди.

З метою профілактики дорослим Аскорутин® необхідно приймати по 1 таблетці 2 рази на добу, дітям віком від 3 років – по 1 таблетці на добу. Курс визначається індивідуально.

З лікувальною метою дорослим приймати препарат по 1 таблетці 2-3 рази на добу, діти віком від 3 років – 1 таблетці 2 рази на добу. Тривалість курсу лікування – 3-4 тижні.

Передозування.

Симптоми: біль у ділянці епігастрію, нудота, блювання, діарея, свербіж та шкірні висипи, підвищена збудливість нервової системи, головний біль, підвищення артеріального тиску, тромбоутворення, гіпервітаміноз С.

При тривалому застосуванні у великих дозах можливе пригнічення функції інсулярного апарату підшлункової залози, порушення функції нирок.

Лікування: промивання шлунка, застосування сорбентів, симптоматичне лікування.

Побічні ефекти.

З  боку травного тракту: при тривалому застосуванні у високих дозах – подразнення слизової оболонки травного тракту, печія, нудота, блювання, діарея;

з боку сечовидільної системи: гіпероксалатурія; при тривалому застосуванні високих доз – пошкодження гломерулярного апарату нирок, утворення ниркових каменів з оксалату кальцію; 

алергічні реакції:  дуже рідко – шкірні висипи, свербіж, набряк Квінке, кропив’янка, анафілактичний шок;

з боку нервової системи: головний біль, відчуття втоми; при тривалому застосуванні великих доз – підвищене збудження, порушення сну;

з боку серцево-судинної системи: погіршення трофіки тканин; при тривалому застосуванні у високих дозах – підвищення артеріального тиску, дистрофія міокарда, розвиток мікроангіопатій;

з боку крові та лімфатичної системи: при тривалому застосуванні високих доз – тромбоцитоз, гіперпротромбінемія, еритроцитопенія, тромбоутворення, нейтрофільний лейкоцитоз;

з боку обміну речовин: при тривалому застосуванні у високих дозах – пригнічення функції інсулярного апарату підшлункової залози (гіперглікемія, глюкозурія), затримка натрію і рідини, порушення обміну цинку і міді.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій.

Абсорбція препарату знижується при одночасному застосуванні з ацетилсаліциловою кислотою, пероральними контрацептивними засобами, при вживанні свіжих фруктових або овочевих соків, лужних напоїв (мінеральні води). Аскорбінова кислота підвищує всмоктування пеніциліну, заліза, зменшує ефективність гепарину, непрямих антикоагулянтів, сульфаніламідних препаратів, антибіотиків з групи аміноглікозидів.

При одночасному застосуванні з вітамінами групи В відзначається взаємне посилення терапевтичної дії.

Препарат підвищує концентрацію у крові ацетилсаліцилової кислоти, посилюючи побічну дію саліцилатів (ризик виникнення кристалурії), бензилпеніциліну, етинілестрадіолу, тетрацикліну.

При тривалому застосуванні (більше 4 тижнів) препарат не слід призначати разом із серцевими глікозидами, антигіпертензивними препаратами або нестероїдними протизапальними засобами, оскільки він може посилювати їх дію.

Термін придатності. 4 роки.

Умови зберігання.

Зберігати в оригінальній упаковці при температурі не вище 25 °С.

Зберігати у недоступному для дітей місці.

Упаковка.

По 10 таблеток у блістерах.

По 10 таблеток у блістері; по 5 блістерів у пачці.

Категорія відпуску. Без рецепта.